Provincie Limburg

Kompas Anderstalige Nieuwkomers – Aan de slag!

Waarom? Hoe? Wat? (visie)

Het routeplAN: wat is het, waarvoor dient het, hoe werd het opgezet ? 

De instroom van nieuwkomers is een feit. Deze nieuwkomers zijn heel divers: het kan gaan om vluchtelingen, economische migranten, kinderen van gemengde huwelijken, expats… . Vaak komen ze ook aan op onverwachte momenten. Deze nieuwkomers – kinderen en ouders – in de lokale samenleving onthalen en opnemen, brengt vaak heel wat teweeg.  

Kortom, heel wat lokale partners hebben bezorgdheden die vragen om een stevig beleid. Het routeplAN probeert een leidraad te bieden in deze situatie.  

 Materialen 

In deze kennisclip ‘Waarom? Hoe?  Wat?  krijg je duiding over welke noden aan de basis liggen van het routeplAN, wat je er allemaal in kan verwachten, welke belangrijke stappen verder worden genomen.   

Van meet af aan zal het ook duidelijk zijn dat een duidelijke visie i.v.m. taal en meertaligheid, i.v.m. ouders en  i.v.m. de nieuwkomers, erg belangrijk is. 

Deze stap in het routeplAN is ook een oproep om zelf te starten met een draaiboek of stappenplan om het werken met nieuwkomers in de organisatie te professionaliseren. 

Inspiratiematerialen zijn de visie taalbeleid uit Beringen met aansluitend hun taalbeleidsplan en de direct inzetbare fiches, de visie meertaligheid uit Houthalen-Helchteren en een voorbeeld van een draaiboek. 

De hoofdstukken 1, 7, 8 en 9 uit het boek ‘Geen pANiek, snel op weg met nieuwkomers’ geven aanzetten naarde visie. De presentatie van de taalacademie ‘professionele basishouding bij diversiteit’ gaat dieper in op beleids- en visievorming en de weerstand daarbij.

Overzicht Volgende