Provincie Limburg

Kompas Anderstalige Nieuwkomers – Aan de slag!
Inschrijfdoos

Zo is er een inschrijfformulier waarmee je meteen aan de slag kan. Dit is erg compleet. Het hoeft niet helemaal ingevuld te worden en kan dienen als leidraad bij een eerste kennismaking. Het geeft alvast een goed beeld van de ouders en de kinderen. 

Het ‘Wie ben ik’-boekje  is een handig instrument om op een laagdrempelige manier wat meer te weten te komen over de beginsituatie van het kind: kunnen ze rekenen en lezen (in hun eigen taal), waar liggen hun interesses?  Dit boekje wordt binnenkort ook ter beschikking gesteld in verschillende andere talen.   

De inschrijfdoos bevat ook heel wat niet-downloadbare materialen.  

De sleutelhanger is een leuk instrument dat voorzien is van kaartjes met afbeeldingen van woorden, zodat alvast de eerste Nederlandse woordjes geleerd kunnen worden. Deze sleutelhanger kan je meegeven als geschenk aan het  einde van het gesprek en is een mooi instrument om nadien in de klas of tijdens een activiteit te gebruiken. Hij kan ook gebruikt worden thuis door ouders en kinderen om de eerste woordjes te oefenen. Ouders kunnen via een vertaal app deze woordjes ook in de thuistaal vertalen. Ouders nemen we steeds mee in het verhaal.   

Dezelfde kaarten worden als kwartetspel aangeboden in de ruimtekoffer.

Verder zijn er nog kleurpotloden, blokken… De inschrijfdoos kan steeds aangevuld worden met materialen die je zelf voorhanden hebt en die je handig lijken bij het gesprek. Dat laat je toe om te visualiseren.