Provincie Limburg

 

 

Websites

Pictogrammen

Taalstimulerende applicaties

 • Het 3M-project, ontwikkeld op Stenden Hogeschool in Friesland, biedt leerkrachten handvatten voor het omgaan met meertaligheid in de klas. Daarnaast beoogt 3M de attitudes van leerlingen en docenten over meertaligheid en het leren van álle talen (regionale, buur-, minderheids- en migrantentalen) positief te beïnvloeden. Je vindt er dertig inspirerende en makkelijke uitvoerbare activiteiten om spelenderwijs het taalbewustzijn en de taalvaardigheid van leerlingen te vergroten. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een taalportret maken. Maar je vindt hier ook simpelere opdrachten, zoals tellen in meerdere talen of je lievelingswoord of lievelingstaal.
 • VirtuLApp
  In deze app maken leerlingen kennis met meertaligheid in een echte Augmented Reality game. Hoofdfiguur BabelAR is gevallen en is zijn taalgeheugen kwijtgeraakt. Hij sprak alle talen van de wereld en nu helemaal niets meer. Doordat de leerlingen hem helpen met zoeken krijgt hij zijn taalgeheugen weer terug. Voor leerlingen en leuke en uitdagende manier om met verschillende talen in aanraking te komen. Of dat nu Turks, Russisch of Nederlands is.
  Talen: De app is beschikbaar in 14 Europese talen en kan in de les worden gespeeld.
  Leeftijd: 7 tot 12 jaar.
 • Talen4all 
  App om kinderen kennis te laten maken met overeenkomsten en verschillen tussen talen. Leerlingen moeten buitenlandse taalmonstertjes helpen om terug naar hun ruimteschip te komen. De beestjes zitten verstopt in verkeersborden. Elk monster spreekt een andere taal. De leerlingen moeten de monsters goed begrijpen om ze te kunnen redden Je kunt ze redden door met deze app verkeersborden voor voetgangers te scannen.
  Talen: De app is vooral geschikt voor Europese talen. Leeftijd: 7 tot 12 jaar.